SCHOOL AT SEA
DIT IS HET, DIT WIL IK, DIT GA IK DOEN: ‘SCHOOL AT SEA’!
Een half jaar met een ‘tall ship’ op de Atlantische Oceaan zeilen. 12.000 zeemijlen (!!!) met tussendoor expedities aan land. Wij, zo een 35 scholieren uit verschillende scholen in Nederland, enkele docenten en bemanningsleden, vertrekken in het najaar (2019) vanaf IJmuiden en zetten eerst koers naar de Canarische Eilanden. Wij varen daarna naar de Kaapverdische eilanden en beginnen vanaf daar aan onze eerste grote oversteek: de Atlantische Oceaan over! Wij zeilen door de Caraïben, stoppen op de meest waanzinnige plekken, waaronder Dominica, Curaçao, Panama en Cuba. Vanaf Bermuda steken we de Atlantische Oceaan weer over, richting de Azoren. Uiteindelijk komen wij in de lente (2020) weer aan in IJmuiden.
Waanzinnig, maar ook hard werken.
Het leuke is namelijk dat het geen luie vijfsterren vakantie is maar een talentenontwikkelingsprogramma. Iedere leerling maakt zelfstandig zijn of haar schoolwerk, maar je leert ook samenwerken en leidinggeven, navigeren, het schip te varen, koken voor 40 hongerige zeilers, maar ook de inkopen doen en de voorraden bijhouden. Het dek moet ook worden geschrobd, ga zo maar door.
Het komt er in de praktijk op neer dat je tijdens het varen steeds twee studiedagen afwisselt met twee wachtdagen. Tijdens de studiedagen werk je zelfstandig aan je schoolwerk. Je krijgt geen les maar er zijn wel docenten aan wie je vragen kunt stellen. Tijdens de wachtdagen ben je in shifts van twee keer vier uur medeverantwoordelijk voor alles wat verder op het schip moet gebeuren: varen natuurlijk maar ook koken, schoonmaken, het logboek bijhouden enzovoort. Het varen gaat ‘s nachts ook door, je krijgt dus ook nachtdiensten.
Wat mij, naast de hele reis, ontzettend gaaf lijkt is dat je onderzoekend leert en dat je kennis in de praktijk toepast. Denk bijvoorbeeld aan het leren spreken van een nieuwe vreemde taal (spaans) of natuurlijk aardrijkskunde, maar ook trigonometrie bij het navigeren of geschiedenis met de ontdekkingsreizen of communisme op Cuba. Eigenlijk is zeilen ook keiharde natuurkunde: aerodynamica en hydrodynamica, of het ontzouten van zeewater om het te kunnen drinken. ‘Hoe werkt dat?’ is een vraag die ik mijzelf heel vaak zal stellen.
Ik zal ook dingen leren die ik nooit op die manier op school of in mijn dagelijks leven had kunnen doen: échte verantwoordelijkheden nemen, samenwerken, maar vooral de wereld en mijzelf beter leren kennen.
Meer informatie over School at Sea vindt u op www.schoolatsea.com
De wind is gratis maar aan dit alles hangt wel een flink prijskaartje. Denk aan het gebruik van het schip, eten, het betalen van de docenten en de bemanning, expedities aan land enzovoort. Het komt erop neer dat deelname € 22.500,- kost. Dat is € 3.750,- per maand. En dat is nog zonder inentingen, persoonlijke uitrusting, telefoonkosten enzovoort. Dit kan ik zelf onmogelijk bolwerken, ik ben dan ook op zoek naar sponsors die mij willen helpen dit avontuur aan te gaan. Kleine bedragen, grote bedragen, alles is zeer welkom!
Meer informatie over sponsoring vindt u HIER.
9
data-animation-override>
“Als je een schip wilt bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk in te delen, maar roep in hen het verlangen wakker naar de uitgestrekte, eindeloze zee.”